Facebook Mh2net Informační systém Mh2net E-mailový systém Mh2net

Provozní řád počítačové sítě

mh2net, z.s.

 

Čl. 1.

Úvod

 

  1. Představenstvo spolku vydává v souladu se stanovami spolku následující provozní řád počítačové sítě.
  2. Počítačová síť mh2net je neveřejná broadband počítačová a telekomunikační síť. Páteřní síť je majetkem mh2net, z.s., které tuto síť provozuje a spravuje. Každý, kdo se stane členem spolku a platí pravidelné členské měsíční poplatky, může využívat síť mh2net za následujících podmínek:

 

Čl. 2.

Vymezení pojmů

 

  1. "Uživatel" počítačové sítě je každý, kdo používá počítač nebo jiné zařízení připojené do sítě mh2net. Uživatel odpovídá za veškerý provoz z daného zařízení.
  2. "NODE" je uzel počítačové sítě s několika síťovými zařízeními, jehož součástí může být přístupový bod do sítě mh2net.
  3. "Správce NODE" je odpovědná osoba pověřená Představenstvem obsluhovat zařízení přiděleného NODE počítačové sítě.

 

Čl. 3.

Identifikace uživatele

 

  1. Osobní registrační údaje člena zpracovává Představenstvo spolku a je jeho povinností tyto údaje uchovat v tajnosti.
  2. V rámci počítačové sítě vystupuje člen spolku pod svým pravým jménem nebo pod unikátním identifikátorem (přezdívkou), které uvede ve svých registračních údajích.
  3. Je zakázáno vystupovat pod unikátním identifikátorem jiného člena spolku.
  4. Člen spolku souhlasí se zveřejněním alespoň jednoho kontaktu - svého jména a příjmení, emailové adresy či jiného volitelného kontaktu, ve veřejném adresním seznamu sítě mh2net.

 

Čl. 4.

Připojení uživatele

 

  1. Uživatel bere na vědomí, že jde o tzv. negarantované připojení a spolek nenese žádnou právní odpovědnost za škody způsobené nefunkčností sítě.
  2. O způsobu připojení uživatele do sítě mh2net rozhoduje příslušný správce NODE.
  3. Uživatel je povinen respektovat rozhodnutí správce jeho NODE nebo Správce sítě.
  4. Uživatel sítě zodpovídá za to, že k připojení bude použito zařízení, které má doklad o shodě (ČTÚ).
  5. Fyzické připojení, konfiguraci technického a programového vybavení provádí uživatel vlastními silami na základě pokynů správce NODE nebo s jeho pomocí.
  6. Před připojením oznámí uživatel správci NODE ethernetovou fyzickou adresa síťového zařízení (tzv. MAC adresa) a další požadované informace. Je zakázáno používat jinou IP adresu, než jaká byla uživateli přidělena. V případě změny zařízení je uživatel povinen nahlásit správci NODE jeho novou ethernetovou fyzickou adresu (tzv. MAC adresu).
  7. Je zakázáno používat jinou MAC adresu bez souhlasu správce NODE, nebo správce sítě.
  8. Pokud chce uživatel ze svého počítače poskytovat nějakou službu (server, internetové rádio,…), smí tak učinit pouze po dohodě se správcem NODE. Informace o existenci těchto služeb je správce NODE povinen zanášet do centrální evidence členů.

 

Čl. 5.

Povinnosti uživatele

 

  1. Uživatel pracuje v síti mh2net tak, aby ostatním uživatelům nenarušoval nebo nebránil v užívání prostředků sítě.
  2. Uživateli je zakázáno používat jakékoliv techniky, které by naznačovaly průnik do sítě či aktivity směřující k získání omezených prostředků sítě, přístupových práv, privilegovaného stavu či získání kontroly nad některým zařízením než jaké má přiděleny. Toto se týká i klientských stanic. Jestliže uživatel jakýmkoliv způsobem (včetně hardwarové nebo softwarové chyby systému) získá uživatelská práva nebo privilegovaný stav, který mu nepřísluší, je povinen tuto skutečnost neprodleně ohlásit správci NODE.
  3. Uživatel ručí za neoprávněné používání a šíření nelegálního programového vybavení nebo jiných prostředků, které jsou v rozporu s platnými zákony ČR.
  4. Uživatel nesmí záměrně přetěžovat přípojku do sítě internet stahováním nadměrného objemu dat ve všední dny od 8:00 do 23:00 a o víkendech a svátcích od 9:00 do 23:00. Nadměrným objemem dat je myšleno množství vyšší jak 50 MB stahované v kuse bez nastavení limitu pro daný NODE určený správcem daného NODE. Bude-li uživatel zatěžovat síť i přes opakovaná upozornění správce NODE, nebo správce sítě, nebo při omezeném provozu NODE, bude mu dostupnými technickými prostředky na rozhodnutí správce NODE, nebo správce sítě udělen jednodenní BAN do sítě internet, popřípadě do celé sítě. V případě opakovaného přestupku bude BAN udělen na dobu neurčitou do doby, než uživatel svůj počin nevysvětlí správci sítě, nebo správci NODE.
  5. Uživatel musí přijmout rozhodnutí správce NODE o omezeném provozu. Rozsah omezení určuje správce NODE.
  6. Uživatel nesmí svým zařízením rušit zařízení ostatních členů ani jiných organizací. Veškeré problémy bude řešit správce NODE, popřípadě správce sítě nebo představenstvo. Obecně platí, že uživatel, který způsobí rušení je povinen zařízení vypnout a požádat o pomoc správce NODE, správce sítě, popřípadě představenstvo.
  7. Odpovědnost za případné škody na technickém vybavení uživatele nebo datech uživatele nese příslušný uživatel sám.
  8. Správce NODE není povinen poskytovat servis na programové nebo technické vybavení uživatelova zařízení nebo počítače.
  9. Je zakázáno používat počítačovou síť mh2net k šíření materiálů, jejichž rozšiřování nebo veřejné vystavování je v rozporu se zákonem. Je zakázáno obtěžovat ostatní uživatele nevyžádanými dopisy.
  10. Každý uživatel má povinnost zajistit, aby každé zařízení připojené do sítě mh2net, které má IP adresu z rozsahu IP prostoru mh2net, z.s., odpovídalo na ICMP příkaz PING.

 

Čl. 6.

Práva uživatele

 

  1. Uživatel má právo požádat o odstranění technických problémů, které vznikají na straně sítě mh2net, a které s ním přímo souvisí. Svůj požadavek uživatel uplatňuje u svého správce NODE. Technické řešení je v kompetenci Představenstva a Správců sítě.
  2. Uživatel, který není spokojen s činností správce NODE má právo se dožadovat prošetření u kontrolní komise spolku. Ta je povinna do 14 dnů, poskytnout uživateli vysvětlení nebo sdělení o dalším řešení.
  3. Každý uživatel má právo požádat o přidělení vlastní e-mailové schránky pod doménou mh2net.net a mh2net.cz.
  4. Každý uživatel má právo požádat o přidělení vlastního webového prostoru provozovaného mh2net, z.s. s kapacitou 1GB.
  5. Uživatel má právo časově neomezeného přístupu ke službám sítě mh2net. Toto právo je podmíněno průběžným dodržováním všech povinností uživatele a člena spolku a dále tím, že trasa k přístupovému bodu sítě mh2net je v řádném provozním stavu.
  6. Člen - fyzická osoba má právo umožnit osobám, se kterými sdílí společnou domácnost, přístup do sítě mh2net. Za případné škody vždy odpovídá člen.
  7. Člen - právnická osoba má právo umožnit osobám, které jsou s ním v pracovněprávním vztahu, přístup do sítě mh2net. Za případné škody vždy odpovídá člen.

 

Čl. 7.

Způsob upozorňování uživatelů

 

  1. Uživatel bude upozorněn výzvou. Výzvou se myslí emailová zpráva, nebo systémová zpráva, popřípadě ICQ, nebo Jabber.

 

Čl. 8.

Hlášení poruch

 

  1. Jakékoliv problémy s počítačovou sítí mh2net ohlašuje člen příslušnému správci NODE. Před ohlášením poruchy je však povinen ověřit na vlastní náklady, zda závada nespočívá v zařízení, které není v majetku nebo pod správou spolku.
  2. Podle závažnosti poruchy je člen povinen dodržet následující postup:
    1. Počítačová síť je funkční, objevují se časové výpadky: Člen odešle elektronickou zprávu na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a na emailovou adresu správce svého NODE.
    2. Počítačová síť je neprůchodná: Člen odešle krátkou textovou zprávu Správci NODE, ve tvaru/ AHOJ, druh poruchy (nejde vysilac XY, nejde spoj YZ, nejde se připojit na AP s ESSID apod.). S pozdravem (nebo jiný pozdrav) VASE JMENO.

 

Čl. 9.

Závěrečná ustanovení

 

  1. Tento provozní řád nabývá účinnosti 14 dnů po jeho zveřejnění na webu www.mh2net.cz.

 

 

Tento provozní řád byl schválen Členskou schůzí dne 10.1.2014